Bemanning afspraken aan boord

Schipper en bootsman

Geen reis, hoe kort of lang ook, zonder schipper en bootsman. Deze twee personen overleggen en nemen alle beslissingen met betrekkingen tot het varen, de tijd, route, zeilen, motor, wanneer er gegeten kan worden enzovoorts.

De rest van de bemanning doet zoals gevraagd. Op het moment van beslissing of opdracht is er geen discussie mogelijk. Het is namelijk van het grootste belang dat de Kogge bij het af- en aanmeren, bij bruggen en bij sluizen en in lastige situaties in het algemeen zich correct gedraagt!

’s Avonds is er weer tijd voor eventuele discussies. Weet je niet hoe je een handeling moet uitvoeren, vraag het dan gewoon en blijf oefenen tijdens de tocht.

Bij meerdaagse tochten worden de volgende rollen toegevoegd: machinist, navigator en kok.

Kleding

Tijdens dagtochten wordt zoveel mogelijk het Koggepolo en/of Koggejas gedragen. Soms wordt je gevraagd middeleeuwse kleding te dragen.

Tijdens de festiviteiten in een gasthaven wordt er tijdens open schip meestal middeleeuwse kleding gedragen. Vrijwilligers die zelf (nog) geen middeleeuwse kleding hebben, kunnen voor  vertrek in overleg met de dames van het atelier een kostuum lenen van de stichting.

Wanneer we uit eten gaan of de stad in gaan, is het leuk om  allemaal Koggepolo of Koggejas aan te hebben.

Eigen bijdrage


De eigen bijdrage voor het eten tijdens de meerdaagse vaartochten is € 5,00 per dag. De schipper geeft aan het einde van de reis het aantal dagen dat je aan boord bent geweest door aan de penningmeester van de Stichting Kamper Kogge. Je ontvangt van de penningmeester een rekening, die je per bank kunt voldoen. Voor en tijdens de reis wordt de centrale inkoop voor ontbijt, lunch, diner en drinken betaald vanuit de kas van de penningmeester. Een eigen borrel en dergelijke mag je uiteraard ook meenemen.
We staan open voor samen delen;) Maar houd het een beetje netjes. Zoals altijd: alcohol drink je pas aan het eind van de dag als het varen is gedaan of als het open schip is afgelopen. We starten met een borrel op aangeven van de schipper en op een manier die voor iedereen gezellig is.

Verkoopartikelen


Aan boord staat de PR-kist. Hierin zitten allerlei spulletjes voor de verkoop. Deze moet voor vertrek nagekeken en aangevuld worden.
Ook is er een Koggestempel met stempelkussen. Leuk voor op de handen van bezoekende kinderen en een extra stimulans voor ouders om een donatie te doen in onze ‘schatkist’. 

De inkomsten van de verkoopartikelen moet gescheiden gehouden worden van de giften, en dergelijke in verband met BTW. Per verkocht artikel noteren en thuis afdragen aan de penningmeester.

Wanneer we open schip houden, zetten we bij de ingang onze kist neer voor vrijwillige bijdragen. Dit geld wordt ook apart geteld en genoteerd.

Slapen en andere huisregels
  • We slapen op zelf meegebrachte luchtbedden en in slaapzakken. Er is een elektrisch pompje aanwezig om de luchtbedden op te pompen.
  • Aan boord heb je de beschikking over 12 en 220 volt stroom. Mobiele telefoons en/of elektrische tandenborstels kunnen dus gewoon mee en opgeladen worden.
  • Douchen: aan boord is wel een wc, geen douche. Niet in elke haven is er gelegenheid om even op te frissen onder de douche! Neem daarom een douche op de wal, zodra daar gelegenheid voor is.
  • Gebruik geen baby/toilet/ vochtige doekjes bij je persoonlijke toiletgang. Alles wat niet uit je lijf komt en je toch door de wc spoelt kan de pomp beschadigen.
  • Voor het schoonmaken van het toilet alleen groene zeep gebruiken, want we lozen op het buitenwater en het ECO systeem is kwetsbaar.
  • Elke wordt alles aan boord keurig opgeruimd en weggewerkt voor het oog van de bezoekers. Benedendeks en bovendeks. Schoon schip maken dus! Let ook even op de spinnenwebben. Het dek vegen na afloop van Open schip om aangelopen zand te verwijderen.
  • Elke avond voor zonsondergang worden de vlaggen gestreken en binnen gelegd. De volgende ochtend worden de vlaggen weer gehesen.
    Daarnaast ’s nachts bovendeks geen spullen laten liggen als je niet wil dat ze gestolen zouden kunnen worden. Persoonlijke eigendommen, maar ook de geldkist, de koperen bel én het wapen van Kampen.
  • In goede harmonie dragen we allemaal ons steentje bij. Ook bij de afwas en het schoonmaken van het toilet. Wie kookt, hoeft niet af te wassen. Mocht dit stroef lopen, kan de schipper besluiten een corveelijst in te stellen.
  • Onder geen enkel beding wordt er benedendeks gerookt! Ook niet als het regent.
  • Wil je even van boord voor een uitstapje? Overleg dit even en meld je af bij schipper of bootsman.