Lezing door Karel Vlierman

Donderdag 21 april 2022

Inloop vanaf 19.30 uur

Lezing: 20.00-22.00 uur.

Locatie: Taveerne Koggewerf

Onder honderden in Flevoland (de voormalige Zuiderzee) opgegraven scheepswrakken zijn er ruim twintig uit de Hanzeperiode (ca. 1250-1500). De gegevens van de meeste opgegraven koggen waren nog opgeslagen in dossiers, en het was nauwelijks bekend hoe de kogge er in werkelijkheid had uitgezien en hoe het schip werd gebouwd.

Karel Vlierman besloot alle koggevondsten uit Nederland uit te werken en te analyseren. Stuk voor stuk reconstrueerde hij deze middeleeuwse handelsvaartuigen. Zijn onderzoek van de afgelopen twintig jaar maakt duidelijk dat er verschillende typen hebben rondgevaren: naast de befaamde zeegaande koggen ook kleine koggen voor de binnenvaart en Zuiderzee, maar ook schuiten voor het transport over kleinere vaarwegen. Ook bleek dat deze schepen volgens een kenmerkende, unieke methode werden gebouwd en gebreeuwd.
In zijn onderzoek betrekt Vlierman de kern van het Hanzegebied langs de Overijsselse IJssel/het oostelijke kustgebied van de Zuiderzee, het kustgebied van de Wadden- en Noordzee tot en langs de benedenlopen van de Weser en de Elbe. Hij concludeert dat tussen ongeveer 1200 en 1500 in dit Hanzegebied alleen volgens een specifieke methode en in een bepaalde bouwvolgorde schepen werden gebouwd. Er was dus sprake van een koggebouwtraditie. Met zijn onderzoek heeft Vlierman een blinde vlek in de maritieme geschiedenis ingevuld.

In zijn lezing op de Koggewerf vertelt Karel Vlierman hoe de verschillende koggen werden gebouwd en in welke volgorde. Na afloop van zijn lezing is er alle ruimte voor het stellen van vragen.