Hasselt 2023

Reisverslag Hassailt 26-31 juli 2023.
Bijgedragen hebben: Erwin Schraa, Harry Post, Joost Lemette, Machtelien Makken

26 juli 2023

Het vertrek van de Kamper Kogge naar Hassailt in Hasselt (OV) werd woensdag 26 juli letterlijk overspoeld door een fikse regenbui. De grijze lucht deed vermoeden dat het een lange, natte dag zou worden, maar gelukkig kwamen er toch snel wat opklaringen. Zeilpakken werden gedurende de dag afgewisseld met T-shirts. Om 10 uur werd na een rondje langs het stadsfront van Kampen, op de motor koers gezet naar het Ketelmeer. Via het Kattendiep voeren we door IJsseloog waarbij we probeerden de Zeearend te spotten, maar we ons uiteindelijk tevreden stelden met het zien van diverse IJsvogels. 

Via het Ramsdiep konden we zeilend richting Ramspolbrug. Langs de Zwartemeerdijk kwamen we alsnog twee zeearenden tegen en aangekomen bij Vogeleiland in het Zwarte Meer zagen we opnieuw twee zeearenden. Met de bocht richting Genemuiden veranderde onze koers in ruime wind naar voor de wind en haalden we een mooie snelheid van 5,5 knopen. Met de motoren en de generator uitgeschakeld, konden we genieten van een mooie zeilmiddag waarbij de lucht steeds verder opklaarde. Bij Zwartsluis aangekomen, vonden we gelukkig direct een plekje aan het remmingswerk bij de bruggen naar de binnenstad. Terwijl de bemanning genoot van een aanleggertje, maakten de koks een lekkere bietenstamppot klaar. Daarna liepen we even een rondje door de haven om de platbodems te zien die morgen met ons in konvooi naar Hasselt zullen varen voor het startsein van Hassailt 2023.

27 juli 2023

De burgemeesters van Zwartewaterland, Eddy Bilder en Kampen, Sander de Rouwe scheepten donderdag 27 juli om 10.00 uur in op de Kamper Kogge in Zwartsluis. Samen met vertegenwoordigers van sponsors van Hassailt vormden zij de bijzondere gasten van deze dag. Om 10.30 uur voegden zich al zo’n 25 platbodems bij de ligplaats van Kogge, waarna de Kogge een konvooi van fraaie schepen mocht aanvoeren richting Hasselt, een kleine drie kwartier varen. Helaas was de wind pal tegen, zodat de route niet bezeild was. Om de Kogge wat feestelijker aan te kleden werden alle rode vlaggen van de Hanzesteden in de beide vlaggenlijnen gehangen. In Hasselt aangekomen, verzorgde de enthousiaste brugwachter een langdurige opening van de brug voor de lange stoet van fraaie platbodems. Direct na de brug stond een enthousiast publiek de schepen al op te wachten en werd over en weer enthousiast gezwaaid.

De Kogge sloot de intocht van de platbodems af door na enkele honderden meters te keren en één keer onder zeil langs het publiek te varen. Daarna werd Hassailt 2023 vanaf de Kogge officieel geopend door de beide burgemeesters en de voorzitter van Hassailt. Langs de gracht werd het in Hasselt al snel gezellig door de vele zitjes, partytenten en parasols vanwaar het publiek genoot van de intocht van de schepen in de gracht. Het spektakel werd afgesloten door enkele grotere schepen die – al dan niet geholpen door een sleepboot – achterwaarts de gracht invoeren. De gracht in Hasselt is namelijk doodlopend en alleen kleine schepen kunnen keren in de gracht. Het achterwaarts invaren maakt het voor de grotere schepen gemakkelijker om weer te kunnen vertrekken aan het eind van het evenement.

Vrijdag en Zaterdag zijn de schepen te bezichtigen in Hasselt en zijn er allerlei activiteiten te doen. Kijk daarvoor op https://hassailt.nl/agenda

Let op: vanwege de weersomstandigheden kunnen er wijzigingen optreden in het programma.

29 juli 2023
30 juli 2023

Kamper Kogge weer in Kampen aan de zomerkade na een succesvolle reis.