Koggewerf Kampen

Op een landtong aan de IJssel werd tussen 1994 en 1998 de reconstructie van een opgegraven kogge gebouwd: de Kamper Kogge.
Nu is het een plek waar we het schip onderhouden en gasten ontvangen. Naast de Stichting Kamper Kogge zijn hier ook andere nautische verenigingen gevestigd.
De Koggewerf is vrij toegankelijk. Een rondleiding of een vaartocht kunt u aanvragen op reservering@kamperkogge.nl

Taveerne

Op de Koggewerf bereiken we veel door zelfwerkzaamheid en hergebruik van materialen.
Toen een Kamper schaatsvereniging een nieuwe clubgebouw neerzette, werd het oude houten gebouw door onze vrijwilligers uit elkaar gehaald en op de Koggewerf weer opgebouwd. We bouwden er een nieuw dak op, legden een nieuwe vloer en bouwden toiletten. De Taveerne kreeg ook een buitenterras en doet nu dienst als kantine voor de vrijwilligers. Maar bezoekers van de werf kunnen hier ook een kop koffie drinken als we open zijn.

Expositie en Verteltheater

In de expositieruimte vertellen we het verhaal van drie koggen:
– het koggewrak uit 1336 dat werd opgegraven in 1981 en de basis was voor de reconstructie van de Kamper Kogge.
– natuurlijk de bouw van de Kamper Kogge en het leren varen met het historische schip
– en de IJsselkogge, die tweehonderd meter van de Koggewerf stroomafwaarts werd gevonden.

In de expositieruimte is veel te zien over handelsgeschiedenis in de middeleeuwen tot modelbouw waarmee de constructie van de schepen wordt uitgelegd.

Achter de expositieruimte ontvangen we u graag in het verteltheater, waar onze gidsen en sprooksprekers hun verhaal doen. U kunt een rondleiding aanvragen via reservering@kamperkogge.nl

Brunneper huisje | middeleeuws huisje

Tijdens de bouw van de Kamper Kogge vonden archeologen aan de Dorpsstraat in de wijk Brunnepe de resten van een middeleeuws huis. Met de bouwers van de Kamper Kogge werd dit lemen huisje met rieten dak op de Koggewerf gereconstrueerd. We laten hiermee niet alleen de handel op een vrachtschip zien, maar ook het leven op land.

Botterloods en scheepshelling

Op de Koggewerf is ook de stichting tot behoud van de Kamper Botters gevestigd. Zij onderhouden en restaureren in de Botterloods en op de scheepshelling botters die onder KP zijn geregistreerd. De botters zijn afgemeerd in de Buitenhaven.

Roeisloep

De Koggewerf is ook thuis voor stichting roeisloep Stad Kampen. Op de IJssel trainen de roeiers met verschillende sloepen. De sloepen zijn afgemeerd in de Buitenhaven.