Bremerhaven 2021

Op 5 augustus 2021 vertrekt de Kamper Kogge richting Bremerhaven om deel te nemen aan het Lütte Sail Bremerhaven feest.
Dit maritieme feest is van dinsdag 11 augustus tot en met zondag 19 augustus 2021.
Via de AIS kun je de Kogge volgen in Marine.traffic.com. Helaas is niet altijd de link up to date.

Hier een compilatie van deze reis.

Heenreis

Vanavond, 5 augustus 2021 om 20.24 uur is ze aangekomen in de haven van Stavoren. Morgen wordt de reis vervolgd.

Na een tussenstop op het Duitse waddeneiland Borkum is de Kamper Kogge op 9 augustus  aangekomen in de haven van het eiland Norderney. Inmiddels is twee derde van de reis naar Bremerhaven afgelegd.

Op 10 augustus rond 21.30 uur is de Kamper Kogge aangekomen op de eindbestemming Bremerhaven.

Maritime Tage 2021

Uiteraard ligt ook onze collega-kogge de Ubena van Bremen in de haven. De “Maritime Tage 2021“ kunnen beginnen! Vandaag is Bondspresident Frank Walter Steinmeier in Bremerhaven om het maritieme festival officieel te openen. Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats aan boord van de Ubena van Bremen, vlak bij de Kamper Kogge.

De Kamper Kogge en de Ubena von Bremen liggen naast elkaar in de haven van Bremerhaven. In Noord-Duitsland zijn meerdere Koggen. We kennen ze allemaal en hebben regelmatig contact met elkaar. Het is dan ook altijd leuk om onze Koggevrienden uit Duitsland weer te ontmoeten.

Terugreis

2 dagen na afloop van het feest gewacht tot dat de wind afgezwakt is tot windkracht 5/6. Helaas is de richting.

19-8-21 20.30 uur – Op de motor vaart de Kamper Kogge boven de Duitse Waddeneilanden op positie N53°51’28.04 E007°37’41.83.
Haar snelheid is 4,5 kn (7.5 km/u), en ze is onderweg naar Norderney. De wind komt uit het westen, dus zeilend verder gaan lukt niet.

19-8-21 Vanochtend rond 09.00 uur was daar eindelijk de verwachte weersverbetering! De Kamper Kogge heeft inmiddels de haven van Bremerhaven verlaten en is op weg terug naar Kampen. Rond 11.00 uur was de Kogge halverwege het estuarium van de Wezer, koers noordwest. De westelijke wind is behoorlijk gaan liggen en is nu nog 9 knopen (17 km/uur). Dat wil overigens niet zeggen dat er nu een rustige zee is. In het estuarium van de Wezer is de golfhoogte nog 1 meter, en ten noorden van de Waddeneilanden zijn de golven nog 1,5 meter hoog. De planning is dat de Kogge vanavond rond 21.00 uur voor een tussenstop in de haven van het eiland Norderney arriveert.

Vrijdag 20 augustus van Norderney ploegend in één ruk naar Kornwerderzand

Thuis

Zaterdag 21 augustus weer in één ruk van Kornwerderzand naar Kampen. Helaas allebei dagen enkel op de motor.