Geslaagde probeersels met bonnetten en neuringlijn

Tijdens de tocht naar Den Helder Sail experimenteerden we met een nieuwe werkwijze bij het anker ophalen en het verkleinen van het zeil.

We lagen een dagje verwaaid in Enkhuizen en besteedden deze tijd door de ankerlijn om de vijf meter van merktekens te voorzien.
Bij het binnenhalen van het anker werkten we al met een takel aan de ra, dit werkt goed, maar is omslachtig.
Begin juli, op de terugreis van ons bezoek aan Den Helder, trainden we met het ophalen van het anker met de neuringlijn. We lieten de lijn bij deze manoeuvre voor de kop van het schip staan en varieerden met de dikte van de neuringlijn. Deze anker-op-manoeuvre was goed te doen met drie bemanningsleden.

Zeil verkleinen (reven)
Oorspronkelijk wordt het zeil op een kogge verkleind door één of twee bonnetten van de onderkant van het schoverzeil te verwijderen en deze er later weer aan te zetten. Een tijdrovende klus, want het hele zeil wordt daarvoor een aantal meters met de ra naar beneden gelaten en vraagt inzet van het grootste deel van de bemanning.
We hebben nu geëxperimenteerd met het steken van een rif. Door de ra een stukje te laten zakken en daarna de schoot en hals omhoog te verplaatsen naar de eerste verbinding in het bonnet. Hiermee ontstaat een ‘rif’ en konden we met behulp van de gordingen en geilijnen het overtollige doek bij elkaar binden. Deze klus is in de haven gedaan en onderweg uitgevoerd. Het resultaat is zonder meer bevredigend. Het zeil weer naar volle grote brengen was binnen 10 minuten geklaard. Het zou wel mooi zijn om een aantal extra grommers in het zeil aan te brengen, zodat we het rif netter kunnen steken.